Berichten Is gereedschap keuren wettelijk verplicht?

Jonathan, Gepubliceerd op 24-08-2022

Simpelkeuren logo

Gereedschap wordt bij de meeste bedrijven dagelijks gebruikt, hierdoor ontstaat er slijtage, of gaan er onderdelen kapot. Door deze slijtage kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het Arbeidsomstandighedenbesluit oftewel afgekort: arbo-besluit verplicht de werkgever dan ook om gereedschappen regelmatig te laten keuren.


Waarom moet gereedschap gekeurd worden?

Wanneer er sprake is van een gevaarlijke situatie moet de werkgever dit direct laten herstellen. Dit kan leiden tot hoge kosten, en het vervelende is dat veel bedrijven hier niet aan denken. Het is daarom verstandig om gereedschappen regelmatig te laten keuren, zodat er geen onverwachte kosten ontstaan. Het is namelijk beter om een paar euro per jaar uit te geven aan het keuren van gereedschappen, dan om te wachten tot er iets gebeurt. Wanneer er sprake is van een ongeluk met gevaarlijke gereedschappen, kan dit leiden tot hoge boetes en zelfs schadeclaims. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Het keuren van gereedschappen is dus niet alleen verstandig, maar in sommige gevallen ook verplicht. Wanneer je twijfelt over de regels rondom het keuren van gereedschappen, is het verstandig om een kijkje te nemen op het arbo-portaal. Hier vind je alle relevante informatie over het keuren van gereedschappen. Wanneer je vragen hebt, is het ook mogelijk om contact op te nemen met een arbo-deskundige. Zo weet je zeker dat je altijd voldoet aan de laatste regels en verplichtingen.


Door je gereedschappen te laten keuren, voorkom je ook onnodige schade en kosten. Wanneer een gereedschap niet goed functioneert, kan dit namelijk leiden tot letsel of zelfs dodelijke afloop. Het is daarom altijd beter om je gereedschappen tijdig te laten keuren, zodat je er zeker van bent dat ze veilig zijn om mee te werken.


Welke soorten gereedschappen moeten gekeurd worden?


Soorten gereedschappen die gekeurd moeten worden:

- elektrische gereedschappen

- ladders & trappen

- heftrucks

- maaimachines

- machines & installaties

- brandblussers

- veiligheidshelmets

- noodsituatiespullen, zoals EHBO-kits


Als je twijfelt of een bepaald soort gereedschap gekeurd moet worden, neem dan altijd contact op met een erkend bedrijf. Zij kunnen je precies vertellen welke gereedschappen gekeurd moeten worden en welke niet.


Hebben VCA bedrijven meer plichten bij het keuren van gereedschap?


Bedrijven die een VCA-bedrijfscertificaat bezitten zullen vaak extra oplettend zijn bij het beheren en keuren van het materieel. Dit komt doordat zij om hun certificering te halen/behouden er een audit wordt gedaan om te checken of een bedrijf zich houdt aan de arbo-regelgeving. Als een bedrijf niet aan de regelgeving voldoet, kan dit leiden tot het verlies van hun certificaat. Dit is voor veel bedrijven een groot probleem, omdat ze dan geen werk meer mogen uitvoeren voor overheden en/of grote bedrijven.


Het keuren van materieel is dus niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Als je bedrijf geen VCA-certificaat heeft, is het toch verstandig om je materieel regelmatig te laten keuren. Dit voorkomt ongelukken en zorgt ervoor dat je bedrijf aan de arbo-regels voldoet. Bovendien is het goed voor je bedrijfsimago als je kunt laten zien dat je bedrijf veilig werkt.


Keuren van gereedschap verzekeringsplichtig?


In sommige gevallen kan het keuren van gereedschap ook verzekeringsplichtig zijn. Dit betekent dat je in bepaalde gevallen verplicht bent om je gereedschappen te laten keuren door een erkend bedrijf, als je bijvoorbeeld wilt dat je gereedschap verzekerd is. Het is dus verstandig om je hierin te verdiepen als je bedrijf gereedschappen gebruikt.Klaar met al dat papierwerk? Start nu je gratis proefperiode.

Meestgestelde vragen.

Direct een antwoord op jouw vragen.

Wat is Simpelkeuren precies?
Simpelkeuren een is een online softwarepakket waarmee op een simpele en efficiente manier alle gereedschappen en arbeidsmiddelen kunnen geregistreerd worden. Simpelkeuren heeft hiernaast veel functionaliteiten om deze arbeidsmiddelen digitaal te keuren via de software.
Wat kan je met Simpelkeuren?
Met Simpelkeuren kan je overzicht creeren in je bedrijf, en al het materieel/arbeidsmiddelen binnen je bedrijf beheren in de software. Hiernaast zijn er funcitonaliteiten zoals: Keuren, Reparaties, Kostenmodule, Locatiebeheer.
Voor wie is Simpelkeuren?
Simpelkeuren kan voor verschillende bedrijven en sectoren een oplossing bieden. Simpelkeuren is voornamelijk voortgekomen uit de problemen van materieelbeheer in de GWW sector.
Ondersteund Simpelkeuren de NEN normen voor het keuren van materieel?
Ja zeker! Simpelkeuren komt met circa 40 standaard formulieren die overgenomen zijn uit het Handboek Arbeidsmiddelen die ook conform de NEN normen zijn.
Kan Simpelkeuren communiceren met Apparatentesters?
Simpelkeuren heeft een import functie voor de Safetypat3140, als de unieke materieelnummers overeenkomen zal Simpelkeuren deze keuringen automatisch importeren en Keuringsrapporten genereren.
Hoe kan ik overstappen vanaf een andere systeem of excel bestanden?
Simpelkeuren heeft bij bijna elk scherm de mogelijkheid om in bulk snel gegevens te importeren, hierdoor hoef je geen onnodig werk te doen en kan je snel aan de gang met Simpelkeuren.